KIRMIZI MERCIMEK CORBASI neboli Polévka z červené čočky.

Venku se nám citelně ochladilo a my se zahříváme teplou polévkou. Ta dnešní je turecká. Mám na ni recept z první ruky  ?  a musím říct, že mi moc chutná. Její příprava je velmi jednoduchá.

Na 4 porce potřebuji:

  • 200 g červené čočky
  • 1 šalotku
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední bramboru
  • 1 stroužek česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl, římský kmín, 1 ČL červenou papriku, olivový olej, 1 ČL másla, nasekaná hladkolistá petrželka

Postup: Oloupanou šalotku a česnek nakrájím na jemno a dám do kastrolku s olivovým olejem. Přidám na kostky nakrájenou očištěnou mrkev a oloupanou bramboru. Chvíli opékám, přidám špetku římského kmínu a čočku, promíchám a zaliji vývarem. Vařím asi 20 minut, do té doby než je  měkká brambora. Červená čočka je uvařená po 10 minutách, neboť je loupaná . Jakmile je brambora uvařená, polévku rozmixuji, dochutím solí. V malém kastrolku si rozpustím máslo a zpěním na něm červenou papriku. Touto směsí pokapu polévku a posypu petrželkou.

A co jsme k polévce pili? Ayran a Rakii.  ?

DSC_2089

Ayran je osolený jogurt rozšlehaný se studenou vodou. Byla jsem příjemně překvapená jak to bylo osvěžující.

DSC_2100