Krémová, celerová polévka

Včera pro mě začala polévková sezóna. Bylo zamračeno, občas i sprchlo. A hlavně se ochladilo. To je ten správný čas na zahřátí něčím vydatným. To je ten správný čas na polévku. Velká miska voňavé teplé tekutiny mě zahřeje a  nahradí oběd, zvláště když je doplněna čerstvým pečivem. Miluji bistra a kavárny, které mají toto v nabídce. Tento recept mám v repertoáru již po několik roků. Dala mi ho moje kamarádka Veronika a já si na ni vždy s láskou vzpomenu, když celerovou polévku vařím. A protože se mi nedávno tak krásně povedly dalamánky, upekla jsem si je k ní z poloviční dávky  ? .

DSC_2143

 

 

Na dvě velké misky, nebo na čtyři malé potřebujete:

  • 350 g oloupaného celeru
  • 1 šalotku
  • 1 ČL másla
  • kousek citronové kůry ( asi 2 x 2 cm )
  • 200 ml smetany 33%
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl, čerstvě namletý černý pepř, nasekanou  hladkolistou petrželku.

Postup: Celer a oloupanou šalotku nakrájím na kostky a dám do kastůlku s rozpuštěným máslem. Opékám asi 5 minut, vše zaliji smetanou a přidám kousek citronové kůry. V této fázi můžete polévku uvařit i v parní troubě, neboť to není nic jiného než velký hrnec na ležato :).

DSC_2137

Parní troubu využívám hodně často, ale při vaření polévek mám raději klasický postup vaření na plotně. Ráda se dívám na ten voňavý bublající hrnec. Zpět k naší polévce. Opečenou směs  zaliji smetanou a nechám vařit asi 20 minut do změknutí celeru. Potom přidám zeleninový vývar, nechám přejít varem a vše rozmixuji ponorným mixerem. Osolím a opepřím podle chuti, přidám nasekanou petrželku. Postup je zvláštní v tom , že do většiny krémových polévek se přidává smetana až v závěru a ne hned na začátku. V tomto případě dojde díky vaření ve smetaně ke zjemnění chuti celeru.