Dalamánky.

Dalamánek je přesně ten kousek pečiva, kterému dám přednost před rohlíkem. Vypečená kůrka, chuť kmínu na povrchu. O to víc jsem byla nadšená při zkoumání receptů. Je to úplně jednoduché, pečivo už nebudu kupovat, ale péct sama.  ?

Na osm dalamánků potřebuji:

  • 350 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g žitné hladké mouky
  • 320 ml vlažné vody
  • 3 g celého kmínu
  • 3 g drceného fenyklu
  • 10 g soli
  • 20 g kvasnic
  • 12 ml octa – požívám jablečný
  • na dokončení potřebuji žitnou mouku, hrubou sůl, celý kmín, vlhkou utěrku.

Postup: Do mísy dám vlažnou vodu, rozdrobené kvasnice, oba druhy mouky, sůl, ocet, fenykl a kmín. Vše promíchám a 10 minut zpracovávám.  Můžu požít hnětač, ale   v tomto případě nořím ruce do těsta a užívám si to. Po deseti minutách, rozdělím hmotu na osm kousků a na pracovní ploše s pomocí mouky vypracuji bochánky. Přikryji je utěrkou a nechám 30 minut odpočívat. Po uplynutí této doby každý bochánek vytvaruji do špičatého válečku. Opatrně ho poválím ve vlhké utěrce, obalím ho  v žitné mouce a dám na pečící papír na plech. Znovu přikryji a nechám kynout hodinu. Ke konci doby si rozehřeji troubu. Použila jsem značku SIEMENS s přídavkem páry, rozehřátou na 250 stupňů. Pára vytvoří ideální prostředí pro pečení. ( Dalamánky můžu upéct i v troubě bez ní, ale musím si ji tam před vložením plechu, vytvořit. Jde to úplně jednoduše obyčejným rozstřikovačem na vodu. Vydatně ji nastříkám na stěny trouby před vložením plechu s pečivem.)

Po uplynutí hodiny udělám podélný zářez do každého dalamánku, ten zvlažím namočeným prstem a posypu kmínem a solí. Dám do trouby. Po 5 minutách, troubu otevřu, nechám uniknout páru a snížím teplotu na 180 stupňů. Zavřu troubu a peču do zlatohnědé barvy asi 15 minut.

DSC_2104